Trajedi devam ederken bir yandan da bir nesli kurtarma çağrıları devam ediyor.
7 Ekim Aksa Tufanı’nın akabinde İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının başlamasıyla Gazze’nin çocukları büyük bedeller ödüyor. Bugüne kadar yaklaşık 17 bin çocuk şehit oldu, binlercesi de yaralandı. Bu kayıp ve yıkımlar çocukların hayatları ve gelecekleri açısından derin etkilere sebebiyet veriyor.
Bugün Gazze’de binlerce çocuk anne-babası olmadan hayatını sürdürmek zorunda. Bir bölümünün ebeveyni şehit olmuş, bir bölümünün ebeveyni ise İsrail güçleri tarafından tutuklanmış. Birçoğunun anne babası ise enkaz altında…
Bütün bunlara ek olarak, 120 bin civarında Gazzeli bebek ise İsrail’in uyguladığı kuşatma ile aç bırakma uygulamalarından dolayı çok ciddi biçimde süt ve gıda eksikliği yaşıyor.
Avrupa Ortadoğu İnsan Hakları İzleme Örgütü, Gazze’de yaşanan trajik olaylardan dolayı İsrail’i suçlayarak, işgalcilerin çocukları kasıtlı olarak hedef alarak onlara karşı savaş suçları ve soykırım işlediğini belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in bunları yaparken Uluslararası hukuku hiçe saydığını da ekledi.
Savaş ve Ambargo Mağduru Çocuklar
Birleşmiş Milletler Yakın Doğudaki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazzeli çocukları, savaşın en büyük bedelini ödeyenler olarak niteledi. UNRWA, İsrail’in keyfi uygulamalarından dolayı sürekli yerinden edilmelerin arttığını ve çocukların ölümün pençesinde olmanın yanında temel hakları olan eğitim ve oyun oynamaktan mahrum bırakıldığını da vurguladı.
BM verilerine göre savaştan önce Gazzeli çocukların üçte biri psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyordu, İsrail’in saldırılarının artmasından sonra bu ihtiyaç daha da arttı.
Çocukların içinde yaşadığı sağlık koşulları ürkütücü derecede bozuldu ve hepatit ve çiçek hastalığı gibi birçok salgın hastalık ortaya çıktı. Bunlara temiz su kıtlığı ve kanalizasyon hizmetlerinin çökmesini de ekleyelim.
İnsanların sürekli yerlerinden edilmesi onları okullara sığınmaya ya da caddeler ve en temel ihtiyaçları bile karşılayamayan alanlara çadırlar kurmaya mecbur etti.
Bütün bu meydan okumalar yetmezmiş gibi, uluslararası raporlar İsrail’in Gazze şeridine gıda girişini engellemesi nedeniyle onlarca çocuğun açlıktan öldüğüne işaret ediyor.
İsrail geçtiğimiz mayıs ayından bu yana Refah’da askeri operasyon yürütüyor. Bu operasyonlar nedeniyle, özellikle işgalcilerin Gazze’nin can damarı olan Refah sınır kapısını ele geçirmesinden sonra insani durum daha da kötüleşti.
Devam Eden Savaş Ortamında Çocukların Geleceği
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNİCEF) Gazze’deki çocukların yaşadığı koşullara dair ciddi endişelerini dile getirdi. UNİCEF, Gazzeli çocukların gördükleri vahşet ve yıkım manzaralarından dolayı artık uyuyamadığı ve doğal bir çocukluk yaşayamadığına dikkat çekti.
UNİCEF Ortadoğu ve Afrika Medya Sorumlusu Selim Uveys, uluslararası camianın bu trajediyi durdurmak ve Gazzeli çocukların umudunu geri getirmek sorumluluğunda olduğunu vurguladı.
Bu elim tablo karşısında, Gazze’deki savaş hiçbir çözüm işareti olmaksızın devam ediyor. Bu durum Gazze’deki çocukların geleceğini tehlikeye atıyor ve uluslararası camianın en temel insan haklarını koruma konusundaki kabiliyeti üzerinde soru işaretlerini ortaya koyuyor.
Mohamed Maged
Çeviri: Metin Ünlü