208. Sayı / Sosyal Sorunların Öznesi; Nesil

 

Sosyal Sorunların Öznesi; Nesil

Yeryüzünün halifesi olarak yaratılan ve kâinatın en üstün varlığı olan insan, kendisine verilen akıl, irade ve fıtrat gibi meziyetlerle ilahi bir emaneti taşır. Bu emanetin en temel parçalarından biri ise neslin korunmasıdır. İslam’ın beş temel ilkesinden biri olarak kabul edilen neslin korunması, insanlığın devamı ve toplumların huzuru için vazgeçilmezdir. Nesil, yalnızca biyolojik bir devamlılık değil aynı zamanda kültür, ahlak, değer ve kimliklerin gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Bu aktarımı en sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmek ise insan fıtratına uygun bir düzen içerisinde, nikâh yoluyla kurulan aile müessesesiyle mümkündür.  Böylelikle nesil çoğalacak ve karışmaktan korunması sağlanmış olacaktır.

Günümüzde ise nesli koruma sorumluluğu, daha bilinçli bir mücadele gerektirmektedir. Modern çağın getirisi olarak tıp teknolojilerinde ve genetik mühendisliğinde yaşanan gelişmeler; tüp bebek sektörünü, tekli veya çoklu ebeveynliği, sperm ve yumurta bağışı-satışı ile nesebin karışması gibi etkenleri beraberinde getirmiştir. Biz de Genç Öncüler Dergisi olarak İslam’ın beş temel esasından biri olan neslin muhafazası konusunu dosyaya taşıyıp insanlığı bekleyen tehlikelere odaklandık. “Sosyal Sorunların Öznesi; Nesil” manşeti ile hazırladığımız 208. sayımızda, okuyucularımızı neslin korunması meselesi üzerinde düşünmeye davet ediyoruz.

Bu sayımızda yazarlarımızdan Belkız Mahitapoğlu, “Nesil ve Nesep” başlıklı yazısında kavramsal bir çalışma yaptı. Merve Mahitapoğlu, neslin korunması ilkesini ve bu konudaki evrenseler değerleri açıkladı. Erva Bayramoğlu, “Gıdanın Helalliği ve Nesillere Etkisi” başlıklı yazısında tüketilen gıdaların genlere ve dolayısıyla sonraki nesillere etkisine odaklandı. Betül Mahitapoğlu, “Akleden Neslin Muhafazası” başlıklı yazısında neslin nicelik olarak azalma tehlikesi insanlığı tehdit ederken nitelik olarak işlevini kaybetmesi konusunu kaleme aldı ve aklı korumak konusuna değindi. Zeynep Sude Yaşaroğlu, “Tıbbi ve Genetik Gelişmeler Bağlamında Neslin İfsadı” başlıklı yazısında biyofıkıh alanının önemine vurgu yaparak nesli ifsat etmeyi amaçlayan metotları inceledi. Hacernur Yeşilaltun, “Nesli Ebeveynlerden Koruma: Doyumsuz Yetiştirilen Bir Nesil” başlıklı yazısını kaleme alırken Esra Yılmaz, “Nesli Korumada LGBT Olgusu”nu yazdı. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Doç. Dr. Merve Özaykal ile gerçekleştirdiğimiz röportaj da bu sayımızda yerini aldı.

Melek Öztürk Köroğlu, “Mehmet Akif’in İşaret Ettiği Mümtaz Nesil” başlıklı yazısını okuyucuya sunarken Harun Küçükaytekin, “Bir İdeale Bakış: Diriliş” başlıklı yazısıyla Sezai Karakoç’un ‘diriliş nesline’ odaklandı. R. Merve Taşdelen ise okuyucularımız ile “Çocuklar” başlıklı şiirini paylaştı. Etkinlik sayfasında Harun Küçükaytekin, lise yaş grubunun güz dönemi faaliyetleri hakkında bilgi verirken Zehra Mahitapoğku Köksal, “Bizden Haberler” sayfasını hazırladı. Bu sayımıza katkıda bulunan yazarlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Genç Öncüler olarak her koşul ve durumda hakkı dile getirip istikamet üzere olma sorumluluğumuzu yerine getirme gayesiyle bu ayki dergimizi siz değerli okuyucularımızın idrak ve beğenisine sunuyoruz. Her sözümüzün başı Allah’ın adı ile ve yine her sözümüzün sonu Allahuâlem olmak üzere.

 

 

 

Bu Sayıdaki Yazılar: