211. Sayı / Ey Özgürlüğün Rüzgârı, Es Şimdi Suriye'den! Suriye Özel Sayısı

Ey Özgürlüğün Rüzgârı, Es Şimdi Suriye'den!

Bazı rüz­gâr­lar yal­nız­ca es­mek­le kal­maz; tarih sah­ne­si­ne yeni bir sayfa açar, za­ma­nın ses­siz­li­ği­ni bozar, unu­tul­muş ha­ki­kat­le­ri hay­kı­rır. Bugün, o rüz­gâr Su­ri­ye'den esi­yor. Ada­let ve öz­gür­lük için ve­ri­len onur­lu mü­ca­de­le­nin sesi, şark­tan garba dün­ya­nın her ya­nın­da yan­kı­la­nı­yor. Yıl­lar­dır süren baskı ve zul­mün ka­ran­lı­ğı­nı yır­ta­rak gelen bu rüz­gâr, sa­de­ce bir dev­ri­mi değil, in­san­lık onu­ru­nu ye­ni­den di­ril­ten bir za­fe­rin müj­de­si­ni ta­şı­yor.

Su­ri­ye… Ta­ri­hin en eski me­de­ni­yet­le­ri­ne be­şik­lik etmiş bu kadim top­rak­lar, uzun yıl­lar süren bir di­re­ni­şin, kor­ku­ya ve bas­kı­ya boyun eğ­me­yen­le­rin hi­kâ­ye­si­ni an­la­tı­yor. 1963'te Baas re­ji­miy­le baş­la­yan ka­ran­lık dönem, hal­kın öz­gür­lük ve ada­let ara­yı­şı­nın baskı ve zu­lüm­le sus­tu­rul­du­ğu ve vic­dan­la­rın hap­se­dil­di­ği bir devir oldu. Ancak bu top­rak­la­rın halkı, ada­le­ti ara­mak­tan hiç vaz­geç­me­di. 2011 yı­lın­da, Su­ri­ye so­kak­la­rın­dan yük­se­len ilk ba­rış­çıl çığ­lık­lar, tarih sah­ne­si­ne ya­zı­la­cak büyük bir di­re­ni­şin baş­lan­gı­cı oldu.

O di­re­niş, 8 Ara­lık 2024'te za­fer­le taç­lan­dı. Yıl­lar­dır hal­kın ira­de­si­ni yok sayan, her iti­ra­zı kanla bas­tı­ran Baas re­ji­mi çöktü, Beşar Esad ise yı­kı­lan re­ji­min son tem­sil­ci­si ola­rak ül­ke­den kaç­mak zo­run­da kaldı.
Su­ri­ye Dev­ri­mi, yal­nız­ca zalim bir re­ji­min yı­kı­lı­şı değil; insan onu­ru­nu, ada­le­ti ve öz­gür­lü­ğü sa­vu­nan­la­rın mü­ca­de­le­si ola­rak ta­ri­he geçti. Biz de Genç Ön­cü­ler Der­gi­si ola­rak, Su­ri­ye hal­kı­nın mü­ca­de­le­si­ni ve bu ta­ri­hi ânı an­la­mak ve an­lat­mak ama­cıy­la “Ey Öz­gür­lü­ğün Rüz­gâ­rı, Es Şimdi Su­ri­ye’den!” di­ye­rek bu özel sa­yı­yı ha­zır­la­dık ve siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mı­zın is­ti­fa­de­si­ne sun­duk.

Bu sa­yı­mız­da ya­zar­la­rı­mız­dan Ayşe Nihal Ocak­tan, Su­ri­ye ta­ri­hi­ni İslam ön­ce­si dö­nem­den baş­la­ya­rak Baas re­ji­mi­nin ik­ti­da­rı­na kadar ge­çir­di­ği sü­re­ci ka­le­me aldı. Ahmed Kerem Dişçi, Baas Par­ti­si dö­ne­mi­ni ve Esad aile­si­ni in­ce­le­di. Hamza Haşıl, “Su­ri­ye’de Kü­re­sel Güç Mü­ca­de­le­si ve Kay­bet­tir­dik­le­ri” baş­lık­lı ya­zı­sı­nı, Harun Kü­çü­kay­te­kin ise “Yine, Yeni, Ye­ni­den: Tür­ki­ye ve Su­ri­ye” baş­lık­lı ya­zı­sı­nı oku­yu­cu ile pay­laş­tı. Hakan La­dik­li, “Su­ri­ye’de Yeni Yö­ne­tim ve Yeni İliş­ki­ler” baş­lık­lı ya­zı­sın­da bölge ül­ke­le­rin Su­ri­ye üze­rin­de­ki po­li­ti­ka ve plan­la­rı­nı ir­de­le­di. Zey­nep Ravza Aktaş, “Bir Ülke İnşa Etmek: Su­ri­ye’de Şimdi Ne Ola­cak?” baş­lık­lı ya­zı­sın­da bir ül­ke­nin ye­ni­den ku­rul­ma­sı için ge­rek­li olan un­sur­la­rı der­le­di. Osman Zin­nur Aksu, “Su­ri­ye Dev­ri­mi'nin Unu­tul­maz Si­ma­la­rı” baş­lık­lı ya­zı­sıy­la port­re say­fa­sı­nı ha­zır­la­dı. Yusuf Bera Kara, “Or­ta­do­ğu’daki İşken­ce Mer­kez­le­ri” baş­lık­lı ya­zı­sın­da Su­ri­ye, Irak, Doğu Tür­kis­tan ve Fi­lis­tin’deki iş­ken­ce mer­kez­le­ri­ne, açık hava ha­pis­ha­ne­le­ri­ne de­ğin­di. Meh­met Tokar, “‘Ter­rö­rist­lik­ten’ Dev­let Li­der­li­ği­ne” baş­lık­lı ya­zı­sın­da ulus­la­ra­ra­sı ku­rum­lar bir gruba nasıl “te­rö­rist” dam­ga­sı vurur ve bunu neden kal­dı­rır so­ru­su­na cevap verdi. Mu­ham­med Fur­kan Yeşil, Zaman Tü­ne­li’ni ha­zır­lar­ken Sü­mey­ye Güven ise “Su­ri­ye’de Bir Ay” baş­lık­lı ya­zı­sı­nı bi­zim­le pay­laş­tı. Der­gi­nin son say­fa­sın­da ise Zehra Kap­lan’a ait bir çizim gö­re­cek­si­niz.

Ay­rı­ca bu sa­yı­mız­da, Muş Al­pars­lan Üni­ver­si­te­si’nde Araş­tır­ma Gö­rev­li­si olan ve Mar­ma­ra Üni­ver­si­te­si Orta Doğu Araş­tır­ma­la­rı Ens­ti­tü­sü Ulus­la­ra­ra­sı İliş­ki­ler bö­lü­mün­de Özel Öğ­ren­ci sta­tü­sü ile Dok­to­ra eği­ti­mi­ne devam eden Ab­dul­ka­dir Şen ile Su­ri­ye’deki ge­liş­me­ler üze­ri­ne ko­nuş­tuk, merak et­tik­le­ri­mi­zi sor­duk. Su­ri­ye’den çıkıp Tür­ki­ye’ye yer­leş­mek zo­run­da kalan Emine, Fatma Üveys, Mudar Fares, Mu­ham­med El­rag­heb, Yusuf ve Yakup ise “Su­ri­ye’den Çıkış Hi­ka­ye­le­ri” say­fa­sın­da kendi hi­ka­ye­le­ri­ni bi­zim­le pay­laş­tı­lar.

Bu özel sa­yı­mı­za kat­kı­da bu­lu­nan tüm ya­zar­la­rı­mı­za, rö­por­taj tek­li­fi­mi­zi kabul eden Ab­dul­ka­dir Şen’e ve hi­ka­ye­le­ri­ni bi­zim­le pay­la­şan Su­ri­ye­li kar­deş­le­ri­mi­ze te­şek­kür­le­ri­mi­zi su­nu­yo­ruz.

Bu Sayıdaki Yazılar: