Ey Özgürlüğün Rüzgârı, Es Şimdi Suriye'den!
Bazı rüzgârlar yalnızca esmekle kalmaz; tarih sahnesine yeni bir sayfa açar, zamanın sessizliğini bozar, unutulmuş hakikatleri haykırır. Bugün, o rüzgâr Suriye'den esiyor. Adalet ve özgürlük için verilen onurlu mücadelenin sesi, şarktan garba dünyanın her yanında yankılanıyor. Yıllardır süren baskı ve zulmün karanlığını yırtarak gelen bu rüzgâr, sadece bir devrimi değil, insanlık onurunu yeniden dirilten bir zaferin müjdesini taşıyor.
Suriye… Tarihin en eski medeniyetlerine beşiklik etmiş bu kadim topraklar, uzun yıllar süren bir direnişin, korkuya ve baskıya boyun eğmeyenlerin hikâyesini anlatıyor. 1963'te Baas rejimiyle başlayan karanlık dönem, halkın özgürlük ve adalet arayışının baskı ve zulümle susturulduğu ve vicdanların hapsedildiği bir devir oldu. Ancak bu toprakların halkı, adaleti aramaktan hiç vazgeçmedi. 2011 yılında, Suriye sokaklarından yükselen ilk barışçıl çığlıklar, tarih sahnesine yazılacak büyük bir direnişin başlangıcı oldu.
O direniş, 8 Aralık 2024'te zaferle taçlandı. Yıllardır halkın iradesini yok sayan, her itirazı kanla bastıran Baas rejimi çöktü, Beşar Esad ise yıkılan rejimin son temsilcisi olarak ülkeden kaçmak zorunda kaldı.
Suriye Devrimi, yalnızca zalim bir rejimin yıkılışı değil; insan onurunu, adaleti ve özgürlüğü savunanların mücadelesi olarak tarihe geçti. Biz de Genç Öncüler Dergisi olarak, Suriye halkının mücadelesini ve bu tarihi ânı anlamak ve anlatmak amacıyla “Ey Özgürlüğün Rüzgârı, Es Şimdi Suriye’den!” diyerek bu özel sayıyı hazırladık ve siz değerli okuyucularımızın istifadesine sunduk.
Bu sayımızda yazarlarımızdan Ayşe Nihal Ocaktan, Suriye tarihini İslam öncesi dönemden başlayarak Baas rejiminin iktidarına kadar geçirdiği süreci kaleme aldı. Ahmed Kerem Dişçi, Baas Partisi dönemini ve Esad ailesini inceledi. Hamza Haşıl, “Suriye’de Küresel Güç Mücadelesi ve Kaybettirdikleri” başlıklı yazısını, Harun Küçükaytekin ise “Yine, Yeni, Yeniden: Türkiye ve Suriye” başlıklı yazısını okuyucu ile paylaştı. Hakan Ladikli, “Suriye’de Yeni Yönetim ve Yeni İlişkiler” başlıklı yazısında bölge ülkelerin Suriye üzerindeki politika ve planlarını irdeledi. Zeynep Ravza Aktaş, “Bir Ülke İnşa Etmek: Suriye’de Şimdi Ne Olacak?” başlıklı yazısında bir ülkenin yeniden kurulması için gerekli olan unsurları derledi. Osman Zinnur Aksu, “Suriye Devrimi'nin Unutulmaz Simaları” başlıklı yazısıyla portre sayfasını hazırladı. Yusuf Bera Kara, “Ortadoğu’daki İşkence Merkezleri” başlıklı yazısında Suriye, Irak, Doğu Türkistan ve Filistin’deki işkence merkezlerine, açık hava hapishanelerine değindi. Mehmet Tokar, “‘Terröristlikten’ Devlet Liderliğine” başlıklı yazısında uluslararası kurumlar bir gruba nasıl “terörist” damgası vurur ve bunu neden kaldırır sorusuna cevap verdi. Muhammed Furkan Yeşil, Zaman Tüneli’ni hazırlarken Sümeyye Güven ise “Suriye’de Bir Ay” başlıklı yazısını bizimle paylaştı. Derginin son sayfasında ise Zehra Kaplan’a ait bir çizim göreceksiniz.
Ayrıca bu sayımızda, Muş Alparslan Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olan ve Marmara Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü Uluslararası İlişkiler bölümünde Özel Öğrenci statüsü ile Doktora eğitimine devam eden Abdulkadir Şen ile Suriye’deki gelişmeler üzerine konuştuk, merak ettiklerimizi sorduk. Suriye’den çıkıp Türkiye’ye yerleşmek zorunda kalan Emine, Fatma Üveys, Mudar Fares, Muhammed Elragheb, Yusuf ve Yakup ise “Suriye’den Çıkış Hikayeleri” sayfasında kendi hikayelerini bizimle paylaştılar.
Bu özel sayımıza katkıda bulunan tüm yazarlarımıza, röportaj teklifimizi kabul eden Abdulkadir Şen’e ve hikayelerini bizimle paylaşan Suriyeli kardeşlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bu Sayıdaki Yazılar:
BAŞLIK | TARİH |
---|---|
Tarihin Akışında Suriye’nin Yolculuğu | 02 Şubat 2025 |
Yine, Yeni, Yeniden: Suriye ve Türkiye | 03 Şubat 2025 |
Bir Ülke İnşa Etmek: Suriye’de Şimdi Ne Olacak? | 05 Şubat 2025 |
Suriye Devrimi'nin Unutulmaz Simaları | 06 Şubat 2025 |