Tabiat insanoğlunun derdini, sıkıntısını gidermesi için döndüğü özü olmuştur hep. Uçsuz bucaksız gökyüzünde, bastığı toprakta, yüzüne değen rüzgârda kendine iyi gelen bir şeyler bulur insan. En çok da yağan, akıp giden, taşan sularda kendini bulur. Yaratılışındaki bir parça sudan olsa gerek bu aidiyet ve aşinalık. Her daim suya yakın olmak için çabalayan toplumları, sudan derin izler taşıyan medeniyetleri görürüz tarih boyunca. Yaşam kaynağı su verimliliğin, bereketin, huzurun bir diğer adı olmuş hep. Ona sahip olanlar kendini hep şanslı saymış, olmayana ulaşmak için savaşmış.
Suyun geçmiş toplumlardaki önemini farkında olmakla beraber gün geçtikçe değerinin daha da arttığı kanaatindeyiz. Su, hızlı yaşayan modern insanlar olarak kullanıp geçtiğimiz “şeyler” listesinde değil, faydalanırken ve hatta faydalanmazken de değerinin bilincinde olduğumuz nimetler listemizde olmalı. Bu bilince varmanın da suyun hayatımızın ne kadar içinde olduğunu fark etmekten geçtiğini düşünüyoruz. Edebiyatı, tarihi, farklı coğrafyaların geleceğini, özetle yaşamı şekillendiren suya biraz da olsa farklı açılardan bakabilmek, kıymetinin idrakine varabilmek umudundayız.
Biz de Genç Öncüler olarak bu sayımızda suda kendimizi aradık ve Ruha Yağan Rahmet; Su başlığıyla dergimizi sizlere sunuyoruz. Yazarlarımızdan Zeynep Beyaz, Tarihi Seyirde Su Üzerine Bazı Mülahazalar yazısını kaleme aldı. Zeynep İnan, Kırk Çeşme ve İstanbul dedi. Elif Ayşenur Özdemir, Akletmet & Aksetmek, Fatmanur Büşra Batmaz, Maddi ve Manevi Arınma: Taharet dedi. Reyyan Beyza, Suyun Çift Kutbu yazısını kaleme aldı. Zeynep Pınar Can, Necip Fazıl Kısakürek’in Sakarya Türküsü Ne Anlatır, Şifa Yaratılmış, Âb-ı Hayat yazısını sizler için kaleme aldı. Mahinur Özdemir, Bir Damla İnsan dedi. Hüsamettin Malkaçoğlu, Suyun Bir Başka Anlamını yazdı. Mert İbrahim Başeğmez, Su Berrakken Güzeldir dedi. Muhammed Emin Dokak, Serhat Dinçsoy ile su kuyuları hakkında Röportaj gerçekleştirdi. Senanur Yaşaroğlu, Su Savaşları Belgeselinin tahlilini yaptı. Zozan Demirci, Bir Medrese Avlusunda Suyun Söyledikleri dedi. Dosya dışı yazılarımızda Senanur Yaşaroğlu, Alem-i İslam Ve Müslüman Psikolojisi yazısının çevirisini yaptı. Psikolojisi sayfasın da Nagehan Elif Akyağ, Duygularımızın Ustası olmak yazısıyla her zamanki yerinde sizlerle. Sümeyra Bark, Hazan hikayesini kaleme aldı. Numan Karabudak, Sürgün Yurdu’ndan Mektuplar: Tufandan Önce Son Çağrı dedi. Yavuz Selim Sancak, Hop Hemşerim Nereye? Dedi. Mehmet Ali Özdemir, Lügatçe sayfasını sizler için hazırladı. Şule Ayrılmak, Dökülen adlı denemesini kaleme aldı. Burak İdi, Zengin Mutfağı Film Tahlilini yaptı. Ayşenur Yavuz, Sormadım şiirini kaleme aldı. Tülay Sevinç, Objektifinden Yansıyanları sizlerle paylaştı. Son olarak Zeynep Temiz çizim sayfası ile sizlerle.
Genç Öncüler olarak her koşul ve durumda hakkı dile getirip istikamet üzere olma sorumluluğumuzu yerine getirme gayesiyle bu ayki dergimizi siz değerli okuyucularımızın idrak ve anlayışlarına sunuyoruz. Her sözümüzün başı Allah'ın adı ile ve yine her sözümüzün sonu Allahualem olmak üzere.
Bu Sayıdaki Yazılar:
BAŞLIK | TARİH |
---|---|
Zengin Mutfağı | 24 Ocak 2021 |
Su Savaşları Belgeseli | 16 Ocak 2021 |