162. Sayı / Ruha Yağan Rahmet: Su

Ta­bi­at in­sa­noğ­lu­nun der­di­ni, sı­kın­tı­sı­nı gi­der­me­si için dön­dü­ğü özü ol­muş­tur hep. Uçsuz bu­cak­sız gök­yü­zün­de, bas­tı­ğı top­rak­ta, yü­zü­ne değen rüz­gâr­da ken­di­ne iyi gelen bir şey­ler bulur insan. En çok da yağan, akıp giden, taşan su­lar­da ken­di­ni bulur. Ya­ra­tı­lı­şın­da­ki bir parça sudan olsa gerek bu aidi­yet ve aşi­na­lık. Her daim suya yakın olmak için ça­ba­la­yan top­lum­la­rı, sudan derin izler ta­şı­yan me­de­ni­yet­le­ri gö­rü­rüz tarih bo­yun­ca. Yaşam kay­na­ğı su ve­rim­li­li­ğin, be­re­ke­tin, hu­zu­run bir diğer adı olmuş hep. Ona sahip olan­lar ken­di­ni hep şans­lı say­mış, ol­ma­ya­na ulaş­mak için sa­vaş­mış.

Suyun geç­miş top­lum­lar­da­ki öne­mi­ni far­kın­da ol­mak­la be­ra­ber gün geç­tik­çe de­ğe­ri­nin daha da art­tı­ğı ka­na­atin­de­yiz. Su, hızlı ya­şa­yan mo­dern in­san­lar ola­rak kul­la­nıp geç­ti­ği­miz “şey­ler” lis­te­sin­de değil, fay­da­la­nır­ken ve hatta fay­da­lan­maz­ken de de­ğe­ri­nin bi­lin­cin­de ol­du­ğu­muz ni­met­ler lis­te­miz­de ol­ma­lı. Bu bi­lin­ce var­ma­nın da suyun ha­ya­tı­mı­zın ne kadar için­de ol­du­ğu­nu fark et­mek­ten geç­ti­ği­ni dü­şü­nü­yo­ruz. Ede­bi­ya­tı, ta­ri­hi, fark­lı coğ­raf­ya­la­rın ge­le­ce­ği­ni, özet­le ya­şa­mı şe­kil­len­di­ren suya biraz da olsa fark­lı açı­lar­dan ba­ka­bil­mek, kıy­me­ti­nin id­ra­ki­ne va­ra­bil­mek umu­dun­da­yız.

Biz de Genç Ön­cü­ler ola­rak bu sa­yı­mız­da suda ken­di­mi­zi ara­dık ve Ruha Yağan Rah­met; Su baş­lı­ğıy­la der­gi­mi­zi siz­le­re su­nu­yo­ruz. Ya­zar­la­rı­mız­dan Zey­nep Beyaz, Ta­ri­hi Se­yir­de Su Üze­ri­ne Bazı Mü­la­ha­za­lar ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Zey­nep İnan, Kırk Çeşme ve İstan­bul dedi. Elif Ay­şe­nur Öz­de­mir, Ak­let­met & Ak­set­mek, Fat­ma­nur Büşra Bat­maz, Maddi ve Ma­ne­vi Arın­ma: Ta­ha­ret dedi. Rey­yan Beyza, Suyun Çift Kutbu ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Zey­nep Pınar Can, Necip Fazıl Kı­sa­kü­rek’in Sa­kar­ya Tür­kü­sü Ne An­la­tır, Şifa Ya­ra­tıl­mış, Âb-ı Hayat ya­zı­sı­nı siz­ler için ka­le­me aldı. Ma­hi­nur Öz­de­mir, Bir Damla İnsan dedi. Hü­sa­met­tin Mal­ka­çoğ­lu, Suyun Bir Başka An­la­mı­nı yazdı. Mert İbra­him Ba­şeğ­mez, Su Ber­rak­ken Gü­zel­dir dedi. Mu­ham­med Emin Dokak, Ser­hat Dinç­soy ile su ku­yu­la­rı hak­kın­da Rö­por­taj ger­çek­leş­tir­di. Se­na­nur Ya­şa­roğ­lu, Su Sa­vaş­la­rı Bel­ge­se­li­nin tah­li­li­ni yaptı. Zozan De­mir­ci, Bir Med­re­se Av­lu­sun­da Suyun Söy­le­dik­le­ri dedi. Dosya dışı ya­zı­la­rı­mız­da Se­na­nur Ya­şa­roğ­lu, Alem-i İslam Ve Müs­lü­man Psi­ko­lo­ji­si ya­zı­sı­nın çe­vi­ri­si­ni yaptı. Psi­ko­lo­ji­si say­fa­sın da Na­ge­han Elif Akyağ, Duy­gu­la­rı­mı­zın Us­ta­sı olmak ya­zı­sıy­la her za­man­ki ye­rin­de siz­ler­le. Sü­mey­ra Bark, Hazan hi­ka­ye­si­ni ka­le­me aldı. Numan Ka­ra­bu­dak, Sür­gün Yurdu’ndan Mek­tup­lar: Tu­fan­dan Önce Son Çağrı dedi. Yavuz Selim San­cak, Hop Hem­şe­rim Ne­re­ye? Dedi. Meh­met Ali Öz­de­mir, Lü­gat­çe say­fa­sı­nı siz­ler için ha­zır­la­dı. Şule Ay­rıl­mak, Dö­kü­len adlı de­ne­me­si­ni ka­le­me aldı. Burak İdi, Zen­gin Mut­fa­ğı Film Tah­li­li­ni yaptı. Ay­şe­nur Yavuz, Sor­ma­dım şi­iri­ni ka­le­me aldı. Tülay Se­vinç, Ob­jek­ti­fin­den Yan­sı­yan­la­rı siz­ler­le pay­laş­tı. Son ola­rak Zey­nep Temiz çizim say­fa­sı ile siz­ler­le.

Genç Ön­cü­ler ola­rak her koşul ve du­rum­da hakkı dile ge­ti­rip is­ti­ka­met üzere olma so­rum­lu­lu­ğu­mu­zu ye­ri­ne ge­tir­me ga­ye­siy­le bu ayki der­gi­mi­zi siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mı­zın idrak ve an­la­yış­la­rı­na su­nu­yo­ruz. Her sö­zü­mü­zün başı Allah'ın adı ile ve yine her sö­zü­mü­zün sonu Al­la­hu­alem olmak üzere.

Bu Sayıdaki Yazılar:

BAŞLIK TARİH
Zengin Mutfağı 24 Ocak 2021
Su Savaşları Belgeseli 16 Ocak 2021