İslami şuurun ciddi bir şekilde erozyona uğradığı bu çağda ağzımızdan midemize inen lokmanın niteliğini hatırlatmak ve önemine dikkat çekmek bizler için bir görev ve sorumluluk haline gelmiştir. Yaşamak için temel ihtiyacımız olan yemek ve içmek eylemlerini gerçekleştirirken bilinçli Müslümanlar olarak meseleye sadece karın doyurmak olarak bakmamak, her şeyin başında ve sonunda Allah’ın rızasını gözetmek ve emenet olarak verilen sağlık kavramına sahip çıkmak temel gayelerimiz olmalı; bu gayelere de ancak Kuran ve Efendimizin hayatı vesilesiyle ulaşmak mümkün olacaktır.
Kuran’ı Kerimde de birçok ayette helal gıda ile ilgili ayetler vardır. Allah(c.c) bir çok ayeti kerimede hem insanlığa, hem iman edenlere hem de bütün peygamberlere helal, hoş, sağlıklı ve temiz gıdaları tüketmeleri ve haram olan her şeyden uzak durmamız emredilmiştir. Bu ayetlerden bazıları şöyledir: Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyiniz şeytanın adımlarına uymayınız çünkü o size apaçık bir düşmandır. (Bakara 168) Ey iman edenler ! Size ettiğimiz rızıkları hoş ve temiz olanlardan yiyin ve Allah’a şükredin.(Bakara 172) Ey peygamberler, pak ve helal gıdalardan yiyiniz iyi ve hayırlı işler yapınız çünkü ben sizin yaptıklarınızı bilirim. (Müminun 51)
Kuran ayetlerinin yanında Peygamber efendimiz de helal lokma, yemek ve içmek konusu üzerinde durmuş haramdan kaçınmak için her türlü örnek uygulamaları bizatihi kendi örnek hayatında göstermiştir. Onun sünneti bizlere yol ve rehber olmuştur. Genç Öncüler Dergisi olarak helal gıda ve GDO meselelerine değinerek siz kıymetli okuyucularımız ve yazarlarımızı bu mühim konular etrafında buluşturuyor, sayfalarımızla ruhumuzu doyurmayı amaçlııyoruz.
Bu ayki dosya konumuzda yazarlarımızdan Mücemmi , Neslin Doğallığını ve İbadetin Kabulünü Etkileyen Hayatın Gayesi: Hela Gıda konusuna değindi. Reyyan Beyza Baykan, Monosodyum Glutamatı Nasıl Bilirdiniz? dedi. Senanur Yaşaroğlu, That Sugar Belgelinin tahlilini yaptı. Sümeyye Güven, Veganlık Evrensel Olabiir mi? konusuna dikkat çekti. Ömer Yıldız, biyoteknoloji hakkında bize bilgiler verdi. Son olarak Mahinur Özdemir, Bir Lokma yazısını kaleme aldı. Dosya dışında Şifa Yaratılmış, Yeni Bir Seyr Dili ‘’Taşların Dili’’ dedi. Zeynep Pınar Can, Han Duvarları şiirinin tahlini sizler için yaptı. Ender Ekim, Müzeyen Sığmayan Mana yazısını kaleme aldı. Mert İbrahim Başeğmez, Düşünmeyi Öğrenmek dedi.Numan Karabudak, Sürgün Yurdu’ndan Mektuplar: Adem’in Aldatılmış Çocuklarına yazısını kaleme aldı. Şule Ayrılmak, Kandırılanın Bahtı dedi. Emre Raif, 10 Soruda Kime Güvenilir Kime Güvenilmez sayfasını sizler için hazırladı. Ezhar-ı Hakikat (Hakikat Çiçekleri) çalışmasını sizler için kaleme aldı. Beyzanur Saadet Yaşaroğlu, objektifinden yansıyanları sizler için paylaştı. Kadir Osma, Ertesi şiirini kaleme aldı. Zeynep Temiz, çizim çalışmasını sizlerle paylaştı. Son olarak Muhammed B. Kaymaz, İntizar şiirini kaleme aldı.
Genç Öncüler olarak her koşul ve durumda hakkı dile getirip istikamet üzere olma sorumluluğumuzu yerine getirme gayesiyle bu ayki dergimizi siz değerli okuyucularımızın idrak ve anlayışlarına sunuyoruz. Her sözümüzün başı Allah'ın adı ile ve yine her sözümüzün sonu Allahualem olmak üzere.
Bu Sayıdaki Yazılar:
BAŞLIK | TARİH |
---|---|
That Sugar Belgesel Tahlili | 03 Kasım 2020 |