164. Sayı / Sağlığa Genç Bakış

Ya­şı­mız, cin­si­ye­ti­miz, yaşam ko­şul­la­rı­mız ne olur­sa olsun in­san­lık için hatta tüm can­lı­lar için önemi hiç­bir zaman de­ğiş­me­yen ve de­ğiş­me­yecek olan bir ger­çek var ki adı; sağ­lık. Tüm za­man­la­rın ve top­lum­la­rın ye­gâ­ne kıy­met­li­si olan sağ­lık kav­ra­mı her­han­gi bir cümle için­de ge­çin­ce dahi dik­kat ke­sil­me­miz için ye­ti­yor. Geç­miş­ten beri var olan “ölüm­süz­lük ik­si­ri­ni” bulma he­ve­si kar­şı­lık­sız ka­lın­ca gü­nü­müz­de onun ye­ri­ni çe­şit­li es­te­tik iş­lem­le­ri al­ma­ya baş­la­dı. Bir­çok se­be­bi ve es­te­tik kay­gı­sı söz ko­nu­su olsa da te­mel­de yatan neden “genç kalma ve iyi hal du­ru­mu­nu devam et­tir­me” is­te­ği. Adı ister mo­dern ister ge­le­nek­sel, ta­mam­la­yı­cı, al­ter­na­tif olsun, tıp in­san­lı­ğın var olu­şun­dan bu yana top­lum­la­rın en çok dik­kat çeken me­se­le­si ol­muş­tur, ol­ma­ya da devam ede­cek­tir.

Biz­ler de Genç Ön­cü­ler Der­gi­si ola­rak der­gi­miz­de bu ay sağ­lık ko­nu­su­na yer ver­dik. Ya­zar­la­rı­mız­dan Hacer Bay­ram, Be­de­ne İyi Bak­mak ve Ema­net Fikri: İslam Li­te­ra­tü­rün­de Hıf­zı­sıh­ha Kav­ra­mı’nı ka­le­me aldı. Ma­hi­nur Öz­de­mir, Nefes Ne­fe­se dedi. Yusuf İslam Özkan, Co­vid- 19 Pan­de­mi­si ve Bilgi kay­nak­la­rı­mı­zı Sor­gu­la­ma ih­ti­ya­cı­na dair gö­rüş­le­ri­ni be­lirt­ti. Fatih Ka­le­li, Pan­de­miy­le Mü­ca­de­le­nin Ada­le­ti dedi. Sa­li­ha Mer­yem Aksu, Ko­ro­na­vi­rüs Sal­gı­nı ve Ank­si­ye­te ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Ezgi Vural, Asis­ta­nın Pan­de­mi Gün­lü­ğü’nü siz­ler için yazdı. Osman Zin­nur Aksu, Kü­re­sel­leş­tir­me­yen Virüs dedi. Zehra Ka­ra­do­ğan, Özün Özü: Tıbbi ve Aro­ma­tik Bit­ki­ler ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Tülay Se­vinç, Ça­ğı­mı­zın Has­ta­lı­ğı: Obe­zi­te dedi. Kev­ser Tan­rı­sun­du, Ge­le­nek­sel Tıbba Bakış ya­zı­sı­nı yazdı. Ay­rı­ca Genç Ön­cü­ler ola­rak Yer­yü­zü Dok­tor­la­rı Genel Baş­ka­nı Uzman Dr. Yah­ya­han Günay ile rö­por­taj ger­çek­leş­tir­dik. Dosya dışı ko­nu­la­rı ka­le­me alan ya­zar­la­rı­mız­dan Eda­nur Ka­ra­pu­nar, Bil­mek ve Bil­me­me­ğe Dair dedi. Numan Ka­ra­bu­dak, Sür­gün Yur­du­na Mek­tup­lar: İnsan­lı­ğın Onuru Yahut İbra­him’in Akıl Gü­ne­şi de­ne­me­si­ni ka­le­me aldı. Fey­za­nur Ka­ra­man, Bir Sul­tan­lık Se­rü­ve­ni gezi ya­zı­sı­nı yazdı. Na­ge­han Elif Akyağ, Şükür, Şük­ran, Nimet ya­zı­sıy­la psi­ko­lo­ji say­fa­sın­da her za­man­ki ye­rin­de siz­ler­le. Merve Ma­hi­ta­poğ­lu, Ke­fer­na­hum fil­mi­nin tah­li­li­ni yaptı. Selim Cemil Aksu, Doğu Tür­kis­tan’da Neler Olu­yor? Yük­sel İpek Ka­ra­yı­lan, İncir Dol­ma­sı hi­ka­ye­si­ni ka­le­me aldı. Begüm Kıtay, Ac­zi­yet şi­iri­ni yazdı. Zey­nep Şule Ay­rıl­mak, Yaş Dünya dedi. Son ola­rak Mu­ham­met Mi­dil­li, Sen­den Kalan şi­iri­ni ka­le­me aldı.

Genç Ön­cü­ler ola­rak her koşul ve du­rum­da hakkı dile ge­ti­rip is­ti­ka­met üzere olma so­rum­lu­lu­ğu­mu­zu ye­ri­ne ge­tir­me ga­ye­siy­le bu ayki der­gi­mi­zi siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mı­zın idrak ve an­la­yış­la­rı­na su­nu­yo­ruz. Her sö­zü­mü­zün başı Allah'ın adı ile ve yine her sö­zü­mü­zün sonu Al­la­hu­alem olmak üzere.

Bu Sayıdaki Yazılar:

BAŞLIK TARİH
Kefernahum 12 Mart 2020