"Hiç kimseye göre başörtüsü dininin gereklerini yerine getirmeye çalışan bir bireyin inancının gereğini yerine getirmesi demek değildi" diyor Sümeyra Akyol. Evet, Türkiye'de başörtüsü uzun yıllardır hep olmasi gereken düzlemin dışında tartışıldı. Tabi bunda en son Azerbaycan örneğinde görüldüğü gibi devletin ideolojisi ve bunun yansıması olan politikaları gereği halka tepeden inmeci bir anlayışla nasıl yaşayacağı nin, nerede ve ne zaman, ne giyeceğinin, dayatılması asıl sorunu teşkil etmektedir. Bir de buna devletle benzer ideolojiyi paylaşan akademisyenlerin başörtüsüne üniversitelerde tahammül edememesi eklenince 1960'larda başlayan bir süreçten bahsediyoruz. Bu süreç, Türkiye'nin iç siyasetinde yaşamış olduğu değişimlerle de farklı boyutlar kazanagelmiştir. Öte yandan tüm bu süreç boyunca veya en son tartışmalarda Üniversitelerde sorun haline getirilen başörtüsünün birinci muhataplarının fikirleri yeterince dikkate alındi mi? Toplumun her kesiminden bireyler veya aydınlar konuyla alakalı öyle ya da böyle bir fikre ve ne ol ması gerektiği yönünde inanışa sahip olabilir, peki ya konunun doğrudan muhataplarının düşünceleri... Biz de bu yüzden dergimizin bu sayısında özellikle geçtiğimiz Ekim ayının son günleri ve Kasım ayının başında Türkiye gündeminde önemli yer teşkil eden başörtüsü konusunu bayan yazarlarımızın kalemlerinden karantinaya aldık.
Sümeyra Akyol yazısında başörtüsü sorununu 1960'lı yıllardan günümüze değin Türkiye'deki siyasi değişimlerin işığında yorumluyor. İkinci yazı da Nesibe Kanuni soruna 28 Şubattan günümüze değin bakıyor ve sorunun nasıl aşıldığını anlatıyor. Röportaj bölümünde Genç Öncüler soruyor, Avukat Şerife Gül Anman cevaplıyor, neden yasağın hayali olduğunu anlatıyor. Ardından son tartışmaların yapıldığı dönem gazete manşetleri ve köşe yazılarından alıntılar var. Karantina'nın son yazısında bir profesör üzerinden aktarılan hikayeyle başörtüsünü üniversi tede istemeyen kişilerin düşünceleriyle empati kuruluyor.
Derginin diğer bölümlerinde yine ilginizi çekecek yazılar yer alıyor. İslam Coğrafyası bölümünde Sudan, Dünya Seyahatnamesi'nde Şam ve Kampüs Notları'nda Szeged Universitesinden gözlemler bulunuyor. Hayali Röportajlar'da Ragib el-isfahani var. Tarih Defterine Kanlı Çinar ve Kubilay konuk ediliyor.