61. Sayı / Tophane Vakası

Merhaba değerli okurlar,

Geçtiğimiz ekim ayında Sultan Ahmet Kızlarağası Medresesi'nde düzenlenen Türkiye dergi fuarını ziyaret ettiğimde beni en derinden etkileyen olay, yayın hayatı sona ermiş dergileri görüşüm olmuştu. Buna karşın genç öncüler dergisi ise yeni, yetişmiş, genç ve dinamik kadrosuyla söyleyecek çok sözü var. Üstelik yayın hayatının 8.yılını doldurmak üzere olmasına rağmen. Öylesine bir zaman ki Müslümanlar ülkedeki kurumlar üzerinde nüfuzunu arttırır vaziyette iken bizim halen söyleyecek çok sözümüz var. Unutulmamalı ki iktidar imtihanın en ağır şeklidir ve bugünkü iktidar yüzünden kaynaklanan toplumsal sorunları görmemezlikten ya da onların sözlerini en iyi referans, düşünmeden-sorgulamadan, kabul etme hakkına sahip değiliz.

Yukarıdaki sözlerim dergimizin bu ayki konusuna aslında birer atif. Çünkü Tophane'de eylül ayının son günlerinde yaşananları iktidardan bağımsız düşünmemiz mümkün değil. Özellikle de hemen olayın ardından çeşitli Bakanlardan sert ve çarpıcı açıklamaların gelmesini göz önünde bulundurduğumuzda, sanki bazı şeylerin üstü kapatılıyor, zor durumda bırakılan halk susturuluyor gibiydi. Aslında eleştirilerden en önemlisi kentsel dönüşüm sürecine yönelik ve bu olguyu Radikal'de yayımlanan Asuman Türkün'ün yazısıyla sizlere sunacağız. Yazıda kentsel dönüşümle beraber, özellikle referandumun bir sonucu olarak 'kamu yararı'na karşı boynumuzun kıldan ince hale gelişine ve merkezi otoritelerin toprak üzerindeki gücünün artırılmasına tanık oluyoruz. Zafer Kafkas'ın kaleminden çıkan zevkle okuyacağınız yazı da ise farklı hayat tarzlarına rağmen ortak yaşamın mümkün olduğu tarihsel örnekliklere ve bunun günümüzde hangi'düzen'ile mümkün kılinabileceği anlatılıyor. "Türkiye Nereye Gidiyor' başlıklı yazısında Sercan Ka- radoğan olay bağlamında medyanın halk üzerine yapmış olduğu kirli propagandayı ve televizyonlara çıkarılan 'aydın' kimlikli insanların aslen hangi amaca hizmet ettiğinden bahsediyor.

Fransa'da Romanların sınırdışı edilmesi dergimizdeki önemli yazılardan bir diğeri. İlgiyle takip edilen "Hayali Röportaj" bölümümüzde bu ay adeta günümüze seslenirmişçesine cevaplar veren Cemaleddin Afgani'nin satırlarına kulak veriyoruz. "Objektifime Takılanlar" da ilginizi çekecek fotoğraflar bulacak ve "Dünya Seyahatnamesi"nde Slovenya'nın başkenti Lubliyana'ya yolculuk yapacaksınız. "Tarih Defteri'nde büyük İstanbul depremlerine değiniliyor ve "Kampüs Notları"nda bu ayki konuk üniversitemiz Bilgi Üniversitesi İsa Yılmaz'ın gözlemleriyle aktarılıyor. "Okullardan Haberler"de yine Alperen Gençosmanoğlu'nu kendine has üslubuyla bulacaksınız. Öyküler ve kültür sanattaki gelişmeler de kendi sayfalarında... "Cami Mahyaları'nda ittihatçı Gelenek ve Diyanet" başlıklı atölye çalışması da okunmak üzere sizleri bekliyor.

Unutmadan, Bayramınız mübarek olsun...