53. Sayı / İdeallerimiz için “Biz de Varız!”

"Gelecek Ellerinde..."

1980 sonrası dönern, toplumsal ve bireysel algıların hızlı bir de- ğişimini özetler aslında. Aile içi ilişkilerden siyasete, tüketim alış- kanlıklarından müzik tercihlerine ve giyim kuşama kadar birçok alanda yapılan tahliller, çerçeveyi net görebilmemizi sağlıyor.

Bu tahlillerden en önemlisi gençlik üzerine yapılanlar kuşkusuz Zira toplumların dinamiğini ve aynı zamanda iş yapabilme gücünü ifade eden gençler, iyi okunamadığı takdirde, ortaya çıkabilecek problemleri çözmek, hiç de kolay değildir.

Ülkemizde 1980 darbesinden sonra yetişen genç neslin olumsuz yönlerinden dem vurulur hep. Politikayı günahı kadar sevmediklerinden, kendine ve hayata güvensiz, karamsar, arabesk, tikky, isyankâr ve idealsiz olduklarından bahsedilir. Bir genelleme yapamasak da, bu tespitlerin çoğu doğrudur. Gençlerin Önemli bir kısmı kıvrak yalan söyleme sanatı' olarak tanımladık- ları siyasetten uzak, çok para kazanmanın bir yolu olan iyi mes. lek seçmek kaygısına ise bir o kadar yakın durumda. Böyle bir tablo karşısında, apolitik ve vurdumduymaz gençlerin artma- sında, çerçevesi katı kurallarla belirlenmiş siyaset anlayışının da suçu olduğunu belirtmek önem taşıyor.

Türkiye'de olduğu gibi dünya genelinde de mevcut olan bu sos yolojik vakayı ele aldığımız bu sayıda "Düşünüyorum, O Halde Yanın" adlı yazısıyla İsa Yılmaz, 80 sonrası değişen gençlik algısını ele alıyor. Arkadaşımız Ahmet Salih Doğan ise çözüm öneri- lerine yer verdiği yazısıyla meseleye bütünlük kazandırıyor. Konuyla ilgili röportaj yaptığımız Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Doç.Dr. Mustafa Aydin hocamızın tespitleri de bakış açımızı genişletiyor.

Öğrenci Notları'nda Boğaziçi'ni dinlerken, Dünya Seyahatnamesi'nde El Hamra'ya konuk oluyoruz. Hayali Röportajlar'da ise yakın zamanda vefat eden merhum Fethi Yekenin düşüncelerine yer veriyoruz.

2009 yılının son sayısı olan Aralık sayımızla sizleri baş başa bırakıyoruz.