176. Sayı / Medeniyetin Notaları

Müzik, eski za­man­lar­dan beri in­san­lar üze­rin­de önem­li bir yer edin­miş­tir. İnsan­lar üzün­tü­le­ri­ni, se­vinç­le­ri­ni, kah­ra­man­lık­la­rı­nı, he­ye­can­la­rı­nı, sev­gi­le­ri­ni, müzik sa­na­tı­nı kul­la­na­rak ifade et­me­ye ça­lış­mış­lar­dır. Müzik sa­na­tı me­de­ni­yet­le­rin özü­dür. Do­la­yı­sıy­la böl­ge­ler­le, ka­vim­ler­le, coğ­raf­ya­lar­la, ge­çi­ci si­ya­si fi­kir­ler­le ve buna bağlı ola­rak ve­ri­len ka­rar­lar­la sı­nır­lan­dı­rı­la­maz. Müzik, tüm his ve fi­kir­le­ri, dil­le­ri, din­le­ri, fark­lı­lık­la­rı unut­tu­ra­rak, mâ­nâ­da bu­luş­tu­rur.

Ef­la­tu­nun ” Dev­let” ki­ta­bın­da de­di­ği gibi müzik, ter­bi­ye­nin esas­lı va­sı­ta­sı­dır. “Müzik bir eğ­len­ce aracı değil, gü­zel­lik, iyi­lik ve eği­tim ara­cı­dır.” Müzik, tarih bo­yun­ca eği­tim ala­nın­da ve ma­bet­ler­de kul­la­nıl­mış­tır. Amaca uygun ve­ril­di­ğin­de sa­nat­sal, zi­hin­sel, duy­gu­sal, dü­şün­sel ye­ti­le­re katkı sağ­la­mış­tır. Müzik, kül­tür ve me­de­ni­ye­tin en sağ­lık­lı gös­ter­ge­si­dir. Zira her kül­tü­rün mü­zi­ği var­dır ve doğal ola­rak her müzik de ken­di­ne ait bir kül­tü­re sa­hip­tir. Tarih bo­yun­ca ay­dın­lar, mü­zi­ğin etki ala­nı­na dair dü­şün­ce üret­mek­ten uzak ka­la­ma­mış­tır. Do­la­yı­sıy­la mü­zi­ğin keş­fe­di­len etki alanı son de­re­ce ge­niş­tir. Biz­ler de Genç Ön­cü­ler ola­rak bu ay “Me­de­ni­ye­tin No­ta­la­rı” man­şe­tiy­le kar­şı­nız­da­yız.

Ya­zar­la­rı­mız­dan La­ed­ri, Müzik Ruhun Gı­da­sı­dır (Zeh­ri­dir) ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Osman Zin­nur Aksu, Mü­zi­ğin Algı Yont­ma Kuv­ve­ti ya­zı­sıy­la siz­ler­le. Bel­kız Ma­hi­ta­poğ­lu, İslam’da Müzik dedi. Asude Derya Ya­ba­ni­gül, Za­ma­nın Ter­cih Mo­de­li ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Bey­za­nur Yu­va­cı, Top­lu­mun Bel­le­ği Olmuş Şar­kı­lar dedi. Şifa Ya­ra­tıl­mış, Mu­si­ki İle Te­da­vi ya­zı­sıy­la siz­ler­le. Tülay Se­vinç, Kabak Ke­ma­ne Ik­lık­tan Ke­me­ne’ ye ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. İrem De­ğir­men­ci, Po­pü­ler Müzik Niçin Po­pü­ler? dedi. Genç Ön­cü­ler ola­rak Yüce Gümüş ile rö­por­taj ger­çek­leş­tir­dik. Dosya dışı ya­zı­la­rı­mız­da Numan Ka­ra­bu­dak, Taze Çık­mış Ha­yat­lar Yahut Nasıl İsti­yor­lar­sa Öyle Yaşa de­ne­me­si siz­ler­le. Yük­sel İpek Ka­ra­yı­lan, Küflü Şeker hi­ka­ye­si­ni ka­le­me aldı. Merve Kucur, Nova Sco­tia Eya­le­tin­de Sa­na­tı İle Ha­ya­tı Renk­len­di­ri­yor dedi. Zehra Ma­hi­ta­poğ­lu, Kış Ha­sa­dı ki­ta­bı­nın tah­li­li­ni siz­ler için ha­zır­la­dı. Selim Cemil, Biz­den Ha­ber­ler dedi. Et­kin­lik say­fa­mız­da Genç Ön­cü­ler Lise ve Üni­ver­si­te Erkek Fa­ali­yet­le­ri siz­ler­le. Zey­nep Şule Ay­rıl­mak, Küs­kün de­ne­me­si­ni ka­le­me aldı. Son ola­rak Betül Sena Ünlü siz­ler için çizdi.

Genç Ön­cü­ler ola­rak her koşul ve du­rum­da hakkı dile ge­ti­rip is­ti­ka­met üzere olma so­rum­lu­lu­ğu­mu­zu ye­ri­ne ge­tir­me ga­ye­siy­le bu ayki der­gi­mi­zi siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mı­zın idrak ve be­ğe­ni­ne su­nu­yo­ruz. Her sö­zü­mü­zün başı Allah’ın adı ile ve yine her sö­zü­mü­zün sonu Al­la­hu­alem olmak üzere.