175. Sayı / Kavramsal Egemenlik

İnsan “kav­ram­lar” üze­rin­den “dil” ile dü­şü­nür. Kav­ram­lar, ben­zer veya ortak özel­lik­le­ri olan nesne, olay, fikir ve dav­ra­nış­la­rın oluş­tur­du­ğu sı­nıf­la­ma­la­rın soyut tem­sil­ci­le­ri­dir. Kav­ram­lar, in­san­la­rın duygu, dü­şün­ce ve ha­re­ket bü­tün­lü­ğü için­de edin­dik­le­ri de­ne­yim­ler ile olu­şur­lar.

Al­bert Camus’nün de de­di­ği gibi “Ben di­li­min sı­nır­la­rın­da nöbet bek­le­rim.” Dil, dü­şün­ce dün­ya­mı­zın çer­çe­ve­si­ni be­lir­ler. Dü­şün­ce dün­ya­mı­zı da kav­ram­lar­la ifade ede­riz. Kav­ram­lar da dü­şün­ce dün­ya­mı­zı inşa eder. Pla­ton der ki “Dil dü­şün­ce­den, dü­şün­ce dil­den doğar.” Bu iş­le­yiş bi­rey­ler için ge­çer­li ol­du­ğu kadar top­lum­lar için de ge­çer­li­dir. Mil­let­ler bazı kav­ram­la­rın ar­ka­sı­na sı­ğı­nır ve ken­di­ni bir di­ğe­rin­den ayır­mak için bu sı­nıf­lan­dır­ma­la­rı kul­la­nır. Kimi mil­let­ler öz­gür­lük, kimi mil­let­ler için ada­let, kimi mil­let­ler va­tan­se­ver­lik kav­ram­la­rı­nın et­ra­fın­da top­la­nır. Peki ya bu kav­ram­lar kal­dı­rıl­dı­ğın­da mil­let­le­re ne olur? Ya da mil­let­le­rin ar­ka­sın­da dur­muş ol­du­ğu bu kav­ram­lar başka mil­let­le­rin ege­men­li­ği al­tın­da sür­dü­rü­lür­se ne olur? Biz­ler de Genç Ön­cü­ler ola­rak bu ay “Kav­ram­sal Ege­men­lik” man­şe­tiy­le kar­şı­nız­da­yız.

Ya­zar­la­rı­mız­dan Bey­za­nur Yu­va­cı, Etik Ve Ahlak ya­zı­sı­nı siz­ler için ka­le­me aldı. Na­ge­han Elif Akyağ, Moda Kav­ram­lar: Te­ra­pi ya­zı­sıy­la siz­ler­le. La­ed­ri, Özgür Bir Mak­hum dedi. Hacer Bay­ram, Li­ya­kat Nedir? Ya­zı­sı­nı siz­ler için ka­le­me aldı. Osman Zin­nur Aksu, Kime, Neye(göre) Li­ya­kat? Dedi. Merve Bay­ram, Cihat üze­ri­ne ya­zı­sıy­la siz­ler­le. İrem De­ğir­men­ci, Cihat Öcü Müdür? Ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Dosya dışı ya­zı­la­rı­mız­da Esra Şahin, Er­te­le­ne­me­yen Bilet Ta­rih­le­ri­miz de­ne­me­si­ni siz­ler için ka­le­me aldı. Numan Ka­ra­bu­dak, Mal­colm Ya­zı­la­rı-2 de­ne­me­siy­le siz­ler­le. Mu­ham­met Enes, Devin Haney’in Hi­ka­ye­si ve Üze­ri­ne Not­lar çe­vi­ri­si­ni siz­ler için yaptı. Zehra Ma­hi­ta­poğ­lu, İslam Hu­ku­ku­na Giriş ki­ta­bı­nın tah­li­li­ni siz­ler için yaptı. Selim Cemil Biz­den Ha­ber­le­ri siz­ler için ha­zır­la­dı. Et­kin­lik say­fa­mız­da Genç Ön­cü­ler­de Üni­ver­si­te Güz Dö­ne­mi­ni ka­le­me aldık. Zey­nep Şule Ay­rıl­mak, Şiir Ya­kı­la­cak Kadın de­ne­me­si ile siz­ler­le. Mu­ham­med Mi­dil­li, Gün Ba­tı­yor şi­iri­ni ka­le­me aldı. Son ola­rak, Elif Hande İbil siz­ler için çizdi.

Genç Ön­cü­ler ola­rak her koşul ve du­rum­da hakkı dile ge­ti­rip is­ti­ka­met üzere olma so­rum­lu­lu­ğu­mu­zu ye­ri­ne ge­tir­me ga­ye­siy­le bu ayki der­gi­mi­zi siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mı­zın idrak ve be­ğe­ni­ne su­nu­yo­ruz. Her sö­zü­mü­zün başı Allah’ın adı ile ve yine her sö­zü­mü­zün sonu Al­la­hu­alem olmak üzere.