163.Sayı / Bir Eğitim Meselesi

Öm­rü­mü­zün her anı bir şey­ler öğ­ren­mek­le ve öğ­ren­dik­le­ri­mi­zi tat­bik et­mek­le geçer. Gör­dü­ğü­müz, duy­du­ğu­muz, tec­rü­be edin­di­ği­miz her şey bilgi ha­ne­mi­ze gir­me­ye hazır bir asker gibi zih­ni­mi­zin bir kö­şe­sin­de kul­la­nıl­ma­yı bek­ler. Bu bilgi bi­ri­ki­mi kimi zaman ezber kimi zaman uy­gu­la­ma yön­tem­le­riy­le yaşam se­rü­ve­ni­mi­ze dahil olur. Doğ­du­ğu­muz andan iti­ba­ren renk­le­ri, sa­yı­la­rı, isim­le­ri öğ­ren­me­ye ça­lı­şan biz­ler son­ra­ki yıl­lar­da okul eği­ti­mi­ne dahil olu­ruz ve öğ­re­tim sü­re­ci­miz başka bir şekle ev­ri­lir. Ancak bu sü­reç­te öğ­re­tim­le pa­ra­lel bir şe­kil­de iler­le­yen, ha­ya­tı­mı­zı ve ka­rak­te­ri­mi­zi asıl şe­kil­len­di­ren, hem aile­den hem içine doğ­du­ğu­muz çev­re­den edin­di­ği­miz “eği­tim” bizi ha­ya­ta ha­zır­la­yan en de­ğer­li kav­ram­lar­dan bir ta­ne­si­dir. Bu kav­ram psi­ko­lo­jik ve sos­yo­lo­jik ola­rak biz­zat ben­li­ği­miz­den ve iç­ti­mai çev­re­miz­den kop­ma­ya­cak kadar sıkı bir şe­kil­de per­çin­le­nir dav­ra­nış­la­rı­mı­za. Ah­la­ki ve fikri ha­ya­tı­mı­zın eği­tim sü­re­ci ölene kadar bit­me­yecek ve sü­rek­li ola­rak ge­liş­me­ye tabi tu­tul­mak is­te­ye­cek­tir.

Biz­ler de Genç Ön­cü­ler Der­gi­si ola­rak bu ay “eği­tim” me­se­le­si­ni ele aldık ve me­se­le­ye fark­lı açı­lar­dan bak­ma­ya ça­lış­tık. Ya­zar­la­rı­mız­dan Ayşe Nur Ekiz, Mü’minin Yi­ti­ği İlim dedi. Osman Zin­nur Aksu, Tür­ki­ye’de Milli Eği­tim Se­rü­ve­ni ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Adem İnce, Mo­dern Eği­tim Po­li­ti­ka­la­rı­nın Olum­suz­luk­la­rı­na de­ğin­di. Mü­cem­mi, İlim, İlim Bil­mek­tir İlim Ken­di­ni bil­mek­tir dedi. Yusuf İslam Özkan, Bilgi Top­lu­mu ve Do­mi­nant Dil ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Ma­hi­nur Öz­de­mir, Eği­tim­siz­li­ğe Eği­lim dedi. Rey­yan Beyza Bay­kan, Unu­tul­maz Öğ­ret­men Tip­le­ri­ne de­ğin­di. Ha­fi­ze Esra Ka­ra­göz, Kulak ve Dil Ara­sı­na Ma­ru­zi­yet Köp­rü­sü Ku­ru­yo­ruz dedi. Ali Aşkın, Bilim, İlim ve İrfan Nedir? Ne De­ğil­dir? Yusuf Şener, Bilgi Yı­ğı­nın Al­tın­da Kal­mak ya da Bilme İşinin Al­tın­dan Kalk­mak ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Cihan Yıl­dız, Bir Nes­lin Kur­ta­rı­cı­sı Ce­la­led­din Ökten dedi. Okan Gök­han, Göm­le­ğin İlk Düğ­me­si ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Dosya dışı ya­zı­la­rı­mız­da ya­zar­la­rı­mız­dan Na­ge­han Elif Akyağ, Ha­ki­ka­ten İyi miyiz? Numan Ka­ra­bu­dak, Ar­dı­mız­dan Koşup Duran Atlı: Zaman ve Ölüm de­ne­me­siy­le her zaman ki say­fa­sın­da siz­ler­le. Esra Öziç Pulcu, Su Üs­tü­ne Yazı Yaz­mak Ki­ta­bı­nın tah­li­li­ni yaptı. Yük­sel İpek Ka­ra­yı­lan, Ölü Tren Rayı hi­ka­ye­si­ni siz­ler için yazdı. Ahmet Öktem, Kendi Ni­ye­ti­ni Oku­mak dedi. Zey­nep Şule Ay­rıl­mak, Otuz Şubat. Şev­val Ser­dil İdi, Her Çocuk Özel­dir fil­mi­nin tah­li­li­ni yaptı. Tülay Se­vinç, Ob­jek­ti­fin­den Yan­sı­yan­la­rı siz­ler­le pay­laş­tı. Son ola­rak Zey­nep Acar şiir kalem aldı.

Genç Ön­cü­ler ola­rak her koşul ve du­rum­da hakkı dile ge­ti­rip is­ti­ka­met üzere olma so­rum­lu­lu­ğu­mu­zu ye­ri­ne ge­tir­me ga­ye­siy­le bu ayki der­gi­mi­zi siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mı­zın idrak ve an­la­yış­la­rı­na su­nu­yo­ruz. Her sö­zü­mü­zün başı Allah'ın adı ile ve yine her sö­zü­mü­zün sonu Al­la­hu­alem olmak üzere.

Bu Sayıdaki Yazılar:

BAŞLIK TARİH
Her Çocuk Özeldir 19 Şubat 2021