179. Sayı / Gez Göre Göre Dünya

Seyahat hakkı bugün temel özgürlük alanlarından sayılıyor. Gerçekten de bunun bir özgürlük alanı olduğunda şüphe yok. Zira insanda gezip görme, tanıma, hep yeni şeyler öğrenme duygusu fıtrîdir; sıkıntılarına katlanmayı göze alabilirse, herkes bundan bir ölçüde hoşlanır. Bu durum biraz da insandaki sahip olma arzusuyla alakalı olsa gerek. Bilindiği gibi dünyada en büyük güç bilgidir. Her şeye fiilen sahip olma imkânı bulamayan insanoğlu, bir şeyin bilgisini edinmeyi, ona sahip olma olarak algılar ve öğrenmeye merak salar.

Seyahatler de gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen o kadar çok İslam tarihi var ki, İslam tarihinde önem atfeden yerlere seyahat ederek, bu ister Medine olsun, ister Filistin olsun, ister İspanya’daki Kordoba olsun, İster Afrika sahilleri olsun, ister Uzak doğu ülkeleri olsun İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren buralara kadar seyahat eden tacirlerin, tebliğ kafilelerin irşadlarının bugün dahi tazeliğini muhafaza ettiğini seyahatlerimizle ancak görebiliyoruz ve kökenlerimize, geçmişimize ve mirasımıza yaklaşıyoruz. Nitekim sadece nerden geldiğimizi bilerek gerçek manada nereye gideceğimizi bilebiliriz.

Öte yandan seyahat, pek çok şeyin yanı sıra bilgiyi aramanın da temel yolu olarak gören Hz. Peygamberimiz (s.a.v) tarafından açıkça desteklenmiştir. ”İlim müminin yitik malıdır. Çin’de bile olsa bilgiyi arayınız.” gibi hep alıntılanan kalıplaşmış sözler bunu desteklemektedir. Ki günümüzde birçoğumuz gezmek, keşfetmek veya eğitim almak için yurt dışı hayali veya planı kuruyoruz. Fakat bu plan çoğu zaman çeşitli korkular, endişelerle veya maddi kaynak sebebiyle ertelenebiliyor.

Bizler de Genç Öncüler olarak bu ay “Gez Göre Göre Dünya manşetiyle karşınızdayız. Yazarlarımızdan Osman Zinnur Aksu, Müslümanca Seyahat Üzerine yazısını kaleme aldı. Zehra Mahitapoğlu, İnancın Aksi: Seyahat dedi. Nagehan Elif Akyağ, Seyahatin Formilasyonu yazısıyla sizlerle. Belkız Mahitapoğlu, Sey(i)redelim dedi. Tülay Sevinç, Güney Kurtaran Ekspresi Yolcusu Kalmasın yazısını kaleme aldı. Hacer Bayram, Bir Rüyayı Hatırlar Gibi/ Savaştan Önce Suriye yazısını sizler için kaleme aldı. Hacer Azra Akbıyık, Bosna’da Bayram Sabahı yazısıyla sizlerle. Genç Öncüler olarak Abdullah Kibritçi ile seyahat üzerine röportaj gerçekleştirdik. Dosya dışı yazılarımızdan Numan Karabudak, Özden Kopuş ve Öze Dönüş denemesini kaleme aldı. Mütercim, Gençler İçin Batı Felsefesi kitabının tahlilini yaptı. R. Merve Taşdelen, Değirmen denemesiyle sizlerle. Selim Cemil, Bizden Haberler sayfasını sizler için hazırladı.

Mahruyan, Kısa’dan Hisse 7. Yılında Festival Oluyor yazısını kaleme aldı. Üniversite Komisyonu Bahar Dönemi Faaliyetlerini kaleme aldı. Zeynep Şule Ayrılmak, Yönsüz şiiriyle sizlerle. Son olarak İrem Değirmenci, Bahar Çiçekleri şiirini kaleme aldı.

Genç Öncüler olarak her koşul ve durumda hakkı dile getirip istikamet üzere olma sorumluluğumuzu yerine getirme gayesiyle bu ayki dergimizi siz değerli okuyucularımızın idrak ve beğenine sunuyoruz. Her sözümüzün başı Allah’ın adı ile ve yine her sözümüzün sonu Allahualem olmak üzere.

Bu Sayıdaki Yazılar:

BAŞLIK TARİH
Müslümanca Seyahat Üzerine 23 Haziran 2022