192. Sayı / Aynı Dünyada Ayrı Dünyada

Hay­van­la­rın gün­lük ha­ya­tı­mız­da önem­li bir yeri dol­dur­du­ğu, dün­ya­yı adeta on­lar­la pay­laş­tı­ğı­mız, bu se­bep­le hay­van­la­ra karşı da bazı so­rum­lu­luk­la­rı­mı­zın ol­du­ğu bir ger­çek­tir. Zira di­ni­miz, hay­van­la­ra karşı son de­re­ce şef­kat­li ve mer­ha­met­li dav­ran­ma­mız ge­rek­ti­ği­ni öğüt­le­miş­tir. Pey­gam­ber Efen­di­miz (SAV) “Hay­va­na yu­mu­şak dav­ran! Çünkü yu­mu­şak­lık ne­re­de bu­lu­nur­sa orayı gü­zel­leş­ti­rir. Yu­mu­şak­lı­ğın bu­lun­ma­dı­ğı her dav­ra­nış çir­kin­dir” bu­yur­mak­ta­dır.

Hay­van­lar, bu dün­ya­da hem biz­le­re dost ol­muş­lar­dır hem de ha­yat­ta ka­la­bil­me­miz için Allah (c.c)'in emri ile in­sa­na bir­çok kay­nak sun­muş­lar­dır. Dost­luk­la­rıy­la ve biz­ler ile bu dün­ya­yı pay­la­şan hay­van­lar el­bet­te Allah (c.c) ta­ra­fın­dan ko­ru­ma al­tı­na alın­mış­tır. İnsan­la­ra bu dün­ya­da eşlik eden ve bize dost olan hay­van­la­rın hak­la­rı Ku­ran-ı Kerim ve ha­dis-i şe­rif­ler­le ko­run­muş­tur.
Allah (c.c) Enam Su­re­si 36. Aye­tin­de, "Yer­yü­zün­de yü­rü­yen bütün hay­van­lar ve ka­nat­la­rıy­la uçan bütün kuş­lar da ancak sizin gibi birer üm­met­tir" bu­yur­mak­ta­dır. Ancak hay­van­la­rın akıl­la­rı ve şu­ur­la­rı ol­ma­dı­ğı için in­san­lar gibi bir takım so­rum­lu­luk­lar­la yü­küm­lü de­ğil­dir­ler. Bizim kul ola­rak yü­küm­lü ol­du­ğu­muz me­su­li­yet­ler­den bi­ri­si ise hay­van­la­rı ko­ru­mak ve on­la­ra karşı mer­ha­met gös­ter­mek­tir. Dün­ya­yı bir canlı türü olan hay­van­lar­la be­ra­ber dos­ta­ne bir şe­kil­de pay­laş­ma­lı­yız.

Biz­ler Genç Ön­cü­ler ola­rak bu ay “Aynı Dün­ya­da Ayrı Dün­ya­da” hay­van­la­rı ele al­dı­ğı­mız sa­yı­mız­la kar­şı­nız­da­yız.

Ya­zar­la­rı­mız­dan Numan Ka­ra­bu­dak, İnsa­nın Yeri Üze­ri­ne Bir De­ne­me ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Cihat Yıl­dız, Dün­ya­da ki Çoğu Şeyin Se­be­bi “İnsa­noğ­lu” dedi. Zey­neb Rabia Ya­zı­cı, Sor­gu­la­yış ya­zı­sıy­la siz­ler­le. Nej­det Meşe, Hay­van­pe­rest­lik ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. İrem De­ğer­men­ci, Aynı Dün­ya­da Ayrı Dün­ya­da dedi. Alan Mi­ka­il, İslam Şe­hir­le­rin­de Kö­pek­le­rin Kısa Ta­ri­hi ya­zı­sıy­la siz­ler­le. Bilal Çav­dar, Müs­lü­man Şehir Kur­gu­su Bağ­la­mın­da Hay­van­la­rın Ko­nu­mu dedi. Elif Enfal, Gös­te­ri Şeh­ve­ti­nin Kur­ban­la­rı ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı. Dosya dışı ya­zı­la­rı­mız­dan Hasan Azam, Aşa­ğı­lık Psi­ko­lo­ji­si Üze­ri­ne de­ne­me­si­ni ka­le­me aldı. R.Merve Taş­de­len, İnsan Bir Kez Ya­şa­nır şi­iri­ni siz­ler­le pay­laş­tı. Sü­hey­la Gök­can, Son­suz­lu­ğa Yol­cu­luk dedi. Selim Cemil, Biz­den Ha­ber­ler say­fa­sı­nı siz­ler için ha­zır­la­dı. Zey­nep Pınar Can, Kısa Film Başka Bi’Şey: 8. Kısa’dan Hisse Kısa Film Fes­ti­va­li’nin Ta­nı­tım Top­lan­tı­sı­nı ka­le­me aldı. Ab­dül­ha­mit Güler, Di­ji­ta­lin Tabii So­nu­cu Ne Ola­cak? dedi. Son ola­rak Selam Te­pe­han Güneş’e Değen şi­iri­ni ka­le­me aldı.

Genç Ön­cü­ler ola­rak her koşul ve du­rum­da hakkı dile ge­ti­rip is­ti­ka­met üzere olma so­rum­lu­lu­ğu­mu­zu ye­ri­ne ge­tir­me ga­ye­siy­le bu ayki der­gi­mi­zi siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mı­zın idrak ve be­ğe­ni­si­ne su­nu­yo­ruz. Her sö­zü­mü­zün başı Allah’ın adı ile ve yine her sö­zü­mü­zün sonu Allah ualem olmak üzere.