153. Sayı / Ekrandan Bize Yansıyanlar

Mo­dern dün­ya­nın şa­fa­ğın­da atan yeni bir fe­no­me­ni uzun yıl­lar­dır fakat şu gün­ler­de çok daha faz­la­sıy­la his­se­di­yo­ruz. Di­zi­ler ve iş­lev­le­ri. Şöyle ge­ri­ye doğru bir araş­tır­ma yap­tı­ğı­nız­da kimi par­la­mış ve sön­müş, kimi hiç sah­ne­le­ne­me­den öm­rü­nü son­lan­dır­mış kimi ise artık ya­sak­la­nan­lar lis­te­sin­de ye­ri­ni almış yüz­ler­ce hatta bin­ler­ce dizi önü­nü­ze dü­şü­yor. He­pi­mi­zin bir di­zi­si var­dır değil mi ço­cuk­lu­ğun­da bir iz bı­ra­kan? Vakti saati gel­di­ğin­de ev­de­ki her­ke­sin usul­ca kol­tuk­la­ra otu­rup ön­ce­ki bö­lü­mün öze­ti­ni sey­ret­ti­ği ve bir son­ra­ki bö­lü­mün me­ra­kı­nı ya­ra­ta­cak son anını bek­le­di­ği. Ki­mi­si, biz­ler için “ger­çek­le­ri” yan­sıt­tı/yan­sıt­mak­ta, kimi ise bir ifsat kay­na­ğıy­dı/ kay­na­ğı ol­mak­ta. Nice hayat ders­le­ri bu bö­lüm­ler­de ve­ril­di, nice gizli bil­gi­ler bu­ra­lar­da ifşa edil­di avama. Sonra ka­rak­ter­ler ve ma­ce­ra­la­rı. El­bet­te bun­la­rın da bir ya­ra­tı­cı­sı vardı. Se­nar­yo­lar ya­zıl­dı, bi­çil­di; kah­ra­man­lar için hü­küm­ler ve­ril­di. Bazen se­nar­yo biz­le­re çok ta­nı­dık geldi, ba­zen­se kah­ra­man­la­rı­mız hiç bek­len­me­dik şey­le­re yel­ten­di. Da­ha­sı bazen iyi de iyi­lik de, kötü de kö­tü­lük de yer de­ğiş­tir­di. Zira se­nar­yo­yu ya­zan­lar sa­de­ce bir dizi ka­rak­te­ri­nin ka­de­ri­ni tayin et­me­dik­le­ri­nin far­kın­day­dı­lar aynı za­man­da ken­di­si­ni ka­rak­ter­le öz­deş­leş­ti­recek ni­ce­le­rin ka­de­ri de el­le­rin­dey­di. Mil­yon­la­rın ağız­la­rın­dan çı­ka­cak ke­li­me ka­lıp­la­rı, giyim, kuşam, yaşam bi­çim­le­ri. Ka­der­le­ri el­le­rin­dey­di. Bunun her türlü ör­ne­ği­ni gör­mek müm­kün değil mi? Ni­kah­sız bir­lik­te­li­ği nor­mal bir hayat bi­çi­mi ola­rak gös­te­ren di­zi­ler kadar iz­le­yi­ci­le­ri­ni hiç tec­rü­be edil­me­miş bir geç­miş­te­ki ka­rak­ter­ler­le öz­deş­leş­ti­ren se­nar­yo­lar da var. Hep­sin­den, tüm di­zi­ler­den bah­se­di­yo­ruz. Zira, ya­pım­cı­la­rın kay­gı­sı­nın ancak çok az bir mik­ta­rı­nı iz­len­me oranı oluş­tur­mak­ta­dır. Sek­tör­de ba­şa­rı, iz­len­mek değil, tak­lit edil­mek­tir. Tak­lit edil­di­ği­niz müd­det­çe veya ta­sar­la­dı­ğı­nız dünya artık iz­le­yi­ci­le­rin yeni “ger­çek­le­ri” ol­du­ğun­da tu­tun­muş olur­su­nuz. Bun­lar hiç de öyle gizli top­lan­tı­lar­da uzun şap­ka­lı ma­son­la­rın ta­sar­la­dık­la­rı büyük komp­lo te­ori­le­ri değil; ak­si­ne bas­ba­ya­ğı po­pü­ler ola­rak iş­le­nen tema ve içe­rik­ler. Belki de bu yüz­den yeni kar­şı­laş­tı­ğı­mız top­lum­sal ve po­pü­ler bir ol­gu­nun iz­dü­şü­mü­nü hız­lı­ca gün­cel di­zi­ler­den keş­fe­de­bi­li­riz.

Dosya ko­nu­muz­da­ki ya­zı­la­ra geç­me­den önce bir ko­nu­da siz­le­re karşı mah­cu­bi­ye­ti­mi­zi ak­tar­mak is­te­riz. Aşa­ğı­da da gö­re­ce­ği­niz üzere her bir ar­ka­da­şı­mız özen­le ha­zır­lan­mış dosya içi ve dışı bir­çok yazı ve içe­rik ha­zır­la­dı­lar. Fakat yakın za­man­da he­pi­mi­zin ma­lu­mu olan virüs sal­gı­nı, bu ayın içe­ri­ği­ni çok daha fazla zen­gin­leş­tir­me­yi plan­la­dı­ğı­mız bir bi­çim­de siz­le­re sun­ma­mı­za mâni oldu. Uma­rız biz­le­ri mazur görür ve göz­le­ri­ni­zi bir son­ra­ki ayın sa­yı­sı için ufak­tan ayır­maz­sı­nız.

Bu ayki dosya ko­nu­muz­da ya­zar­la­rı­mız­dan Na­ge­han Elif Akyağ, ek­ran­lar­dan biz­le­re ka­lan­la­rı ha­tır­lat­tı. Ha­ti­ce Beyza Öz­türk yine dosya ko­nu­sun­da ABD’de bir za­man­lar pek meş­hur olan bir di­zi­nin belki de şimdi fark edi­le­bi­lecek işlev ve pro­pa­gan­da yön­le­ri­ne dik­kat çekti. Ma­hi­nur Öz­de­mir, ek­ran­la­rın biz­den çal­dık­la­rı­nı iş­le­di. Salih Sa­li­hoğ­lu, ko­nu­nun fel­se­fi yö­nü­ne eğil­di, Burak İdi ise TRT2’nin dün­den bu­gü­ne ak­ta­rı­lan ha­fı­za­la­rı­mız­da­ki ye­ri­ni ve gün­cel içe­rik­le­ri­ni ele aldı. Meh­met Kılıç, Pa­yi­taht di­zi­sin­de­ki tarih dışı se­nar­yo­nun bazı kı­sım­la­rı­nı pay­laş­tı ve ta­ri­hin başka ör­nek­ler üze­rin­den de nasıl ma­ni­pü­le edil­di­ği­ni or­ta­ya koydu. Dosya ya­zı­la­rı­mı­zın ar­dın­dan ise siz­le­ri, ço­ğu­nu­zun ha­tır­la­ya­ca­ğı ef­sa­ne di­zi­le­rin bir kro­no­lo­ji­si bek­li­yor. Ve tabi ki de bu di­zi­ler­den seç­ti­ği­miz on meş­hur iyi ve kötü ka­rak­ter. Dosya dışı ya­zı­la­rı­mız­da Yük­sel İpek Ka­ra­yı­lan bir başka hi­ka­ye­si ile siz­ler­le. Recep Ayık ise he­pi­mi­zin ken­di­sin­den bir parça bu­la­ca­ğı kısa ama uzun bir yol­cu­ğu ak­ta­rı­yor. Zey­nep Rabia Ya­zı­cı, Doğu Tür­kis­tan­lı bir ço­cu­ğun tem­sil ve hi­ka­ye­si­ni pay­la­şı­yor. İslam coğ­raf­ya­sın­dan ha­ber­ler kıs­mın­da ise Mo­ham­mad Sham­sud­din yakın za­man­da Hin­dis­tan’daki Müs­lü­man­la­rı hedef alan bir yasa ta­sa­rısı hak­kın­da bil­gi­len­di­ri­yor. Araş­tır­ma kıs­mın­da Ziya Dede, Ame­ri­ka’daki İngi­liz ko­lo­ni­le­rin ku­ru­luş sü­re­ci­ne devam eder­ken Mu­ham­med Bed­red­din, Kay­gu­suz Abdal’ın kav­ram dün­ya­sı­nı ele alı­yor. Rey­yan Beyza Bal­kan, güneş ışın­la­rı­nın za­rar­lı et­ki­le­ri hak­kın­da uya­rı­yor ve al­ma­mız ge­re­ken ted­bir­le­ri ha­tır­la­tı­yor. Ab­dul­lah Harun Bü­yü­kars­lan ise kısa de­ne­me­sin­de artık ço­ğu­mu­zun dö­nüş­tü­ğü sanal in­sa­na ses­le­ni­yor. Ali Emiri Efen­di’nin Ez­har-ı Ha­ki­kat’i de her za­man­ki ye­rin­de. Şiir say­fa­la­rı­na geç­me­den önce siz­ler için Ko­ro­na vi­rü­sü­ne karşı al­ma­mız ge­re­ken temel ted­bir­le­ri sı­ra­la­dık. Şiir say­fa­la­rın­da ise Zey­nep Günen, Uğur De­mi­rel ve Mu­ham­med Bed­red­din’in şi­ir­le­ri siz­le­ri bek­le­mek­te.

Genç Ön­cü­ler ola­rak her koşul ve du­rum­da hakkı dile ge­ti­rip is­ti­ka­met üzere olma so­rum­lu­lu­ğu­mu­zu ye­ri­ne ge­tir­me ga­ye­siy­le bu ayki der­gi­mi­zi siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mı­zın idrak ve an­la­yış­la­rı­na su­nu­yo­ruz. Her sö­zü­mü­zün başı Allah'ın adı ile ve yine her sö­zü­mü­zün sonu Al­la­hu­alem olmak üzere.