146. Sayı / Eğitim Sistemini Eğitmeliyiz

Her sene yeni eği­tim öğ­re­tim dö­ne­miy­le tar­tış­ma­ya açı­lan eği­tim sis­te­mi­miz­den şi­kâ­yet­çi ol­ma­yan hemen hemen yok­tur. Çünkü Tür­ki­ye’nin uzun za­man­dır te­orik ve pra­tik dü­şün­ce­ye ayak uy­du­ra­ma­yan ef­kâ­rı­umu­mi­ye­si­nin ek­sik­li­ği, dönüp do­la­şıp eği­tim sis­te­mi­ne da­yan­dı­rı­lır.

Yahya Kemal Be­yat­lı, “Biz mağ­lup olmuş bir me­de­ni­ye­tin ço­cuk­la­rı­yız,” der. Tan­zi­mat dev­rin­den beri üze­ri­mi­ze al­dı­ğı­mız ye­nil­gi psi­ko­lo­ji­si, tekke ve za­vi­ye­le­rin ka­pa­tıl­ma­sı ve di­ni-fen­ni ilim­ler ay­rı­mı­nın ya­pıl­ma­sı el­bet­te bu ye­nil­gi psi­ko­lo­ji­si­ni de­rin­leş­tir­miş­tir. Ke­ma­lizm’in eği­tim ha­ya­tı­nı kap­sa­yan oto­ri­ter tu­tu­mu; evde dini, okul­da po­zi­ti­viz­mi öğ­re­nen ço­cuk­lar­da derin bir şi­zof­re­ni­nin bü­yü­me­si­nin ve melez de­ğer­le­rin or­ta­ya çık­ma­sı­nın önünü aç­mış­tır. Ev ile oku­lun yıl­lar yılı ül­ke­miz­de çe­liş­ki için­de ol­ma­sı, eği­tim ve öğ­re­tim sis­te­mi­nin bo­zuk­lu­ğu ve bozuk sis­te­mi dü­zel­tecek ka­li­te­li in­san­la­rın ye­tiş­me­me­si ara­sın­da doğ­ru­dan bir pa­ra­lel­lik var­dır. Eği­tim sis­te­mi­nin bir mec­ra­da top­la­nıp ya­ta­ğı­na ulaş­ma­sı için te­zat­lar­dan arın­dı­rıl­mış duru bir zihne ka­vuş­ma ih­ti­ya­cı­mız her za­man­kin­den fazla.

Fakat bir nok­ta­ya da ay­rı­ca de­ğin­mek zo­run­da­yız. Orta say­fa­lar­da oku­ya­ca­ğı­nız Şem­set­tin Öz­de­mir ile yap­tı­ğı­mız rö­por­taj­da ho­ca­nın söy­le­dik­le­ri­ne kulak ka­bart­ma­lı­yız: Müf­re­da­tı uy­gu­la­ya­cak ka­li­te­li öğ­ret­men­ler yoksa, en mü­kem­mel müf­re­dat bile fayda etmez. Kur’an mu­hak­kak en mü­kem­mel müf­re­dat­tır. Ama üm­me­tin ha­li­ne ba­kın­ca, en mü­kem­mel müf­re­da­tın bile, uy­gu­la­yı­cı­la­rı ol­ma­yın­ca fayda ver­me­di­ği gö­rül­mek­te­dir.
Genç Ön­cü­ler der­gi­si ola­rak bu ay, bu coğ­raf­ya­da iki yüz­yıl­dır devam eden eği­tim sis­te­mi so­ru­nu­nu dos­ya­ya ta­şı­yo­ruz. Öğ­ren­di­ği­miz bil­gi­nin kimin bil­gi­si ol­du­ğu, doğ­ru­yu ve gü­ze­li kimin be­lir­le­di­ği, eği­tim sis­te­min­de­ki ak­sak­lı­ğın dü­zel­me im­kâ­nı ve al­ter­na­tif eği­tim yol­la­rı dosya ya­zı­la­rın­dan.

Dü­ca­ne De­mir­taş di­ni-din dışı eği­tim an­la­yı­şı­nın ta­ri­hi se­rü­ve­ni­ni yazdı. Kübra Sul­tan Yağ­mur, okul­suz eği­ti­min im­kâ­nı­nı sor­gu­la­dı. Vahap Yaman, “Genci Eğit­mek İçin An­la­mak Ge­re­kir” ya­zı­sı­nı ka­le­me aldı.
Dosya dışı ko­nu­lar­da To­le­uz­han Ga­li­ye­va İslam’a Ka­vuş­ma yazı di­zi­si­nin son­dan üçün­cü met­ni­ni yazdı. Talha Ulu­kır si­ne­ma kö­şe­sin­de ya­zı­la­rı­na devam edi­yor. Recep Ayık bu ay Salih’e Gi­der­ken adlı hi­kâ­ye­siy­le ara­mız­da. Gün­de­lik Şey­ler kö­şe­si de devam edi­yor. Alın­tı kö­şe­sin­de bu ay mi­sa­fir­le­ri­miz Sü­ley­man Nazif, Pe­ya­mi Safa, Ci­nu­çen Tan­rı­ko­rur ve İsmet Özel. Arka Kapak’ta ise Ezan­sız Semt­ler ile Yahya Kemal’i andık.

Genç Ön­cü­ler’in genç ya­zar­la­rı ola­rak ga­ye­miz; top­lum­sal ya­şa­mı­mız­da kar­şı­laş­tı­ğı­mız iyi­lik­le­ri, kö­tü­lük­le­ri, ko­lay­lık­la­rı ve zor­luk­la­rı, siz de­ğer­li okur­la­rı­mı­za en an­la­şı­lır şe­kil­de ak­tar­mak­tır. Kad­ro­muz, ada­let­le şa­hit­lik va­zi­fe­si­ni unut­ma­ya­rak ya­zı­la­rı­nı ka­le­me alma gay­re­tin­de­dir. Çünkü bu bize Rab­bi­mi­zin va­hiy­le sabit kıl­dı­ğı bir gö­rev­dir. Bütün sa­yı­la­rı­mı­zı bu bi­linç­le çı­ka­rı­yo­ruz. Ça­lış­ma­mı­zın ha­yır­la­ra ve­si­le ol­ma­sı­nı di­li­yor, ke­yif­le oku­ma­nı­zı te­men­ni edi­yo­ruz.